Vyberáme gril: Ktorý je ten pravý pre vás?

Vyberáme gril



Posedenia s priateľmi alebo s rodinou len tak, ale i pri nedeľnom obede nemusia byť vôbec nudné. Stačí spomenúť slovo grilovačka a všetkým sa razom začnú zbiehať slinky. Grilovať nemusíte len mäso, skvelá je i grilovaná zelenina, ryby, či syry. A tak si prídu na svoje naozaj všetci.

Základnou otázkou však zostáva - aký gril si vybrať?

Na trhu je množstvo možností a je ťažké vybrať si tú naj. Možno aj preto, že každému vyhovuje niečo iné a každý má iné priority, ktoré pri nákupe grilu preferuje.

Či sa už chystáte grilovať celé leto alebo gril chcete využívať len na občasné spestrenie vašej kuchyne, je niekoľko vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor. Grily sa vo všeobecnosti líšia nielen technológiami na samotný ohrev, ale i veľkosťou, tvarom a príslušenstvom. Pozrite sa na jednotlivé fakty a vyberte si pre seba ten naj gril. 

Na čo myslieť pred kúpou?

Pred samotnou kúpou je dôležité určiť si prostredie, v ktorom budete chcieť grilovať. Vyberať by ste mali podľa toho, či máte na gril vyhradené miesto na veľkej terase, v záhrade alebo len malé miestečko na balkóne.

Rozhodne nie je príjemné grilovať na slnku bez možnosti oddychu, preto voľte umiestnenie záhradného grilu do chládku v blízkosti posedenia. Zároveň treba myslieť na to, pre koľko ľudí chcete variť a tiež čo chcete na grile pripravovať. Vždy však vyberajte kvalitné, ľahko udržiavateľné a čistiteľné materiály, ktoré vám vydržia roky. Kvalitný gril by mal byť stabilný. 

Podstatné je palivo

Kedysi sa za jediný “poriadny” gril považoval ten na drevo. Dnes je už výber bohatší - okrem grilu na drevené uhlie si môžete vybrať aj gril na elektrinu, či plyn.

Elektrický gril

Elektrický gril: grilovačka takmer všade

Ak sa chystáte grilovať v interiéri, prípadne v malých vonkajších priestoroch, zvoľte elektrický gril. Tento gril môžete voziť so sebou aj na chalupu, prípadne ho používať v kuchyni celoročne a mať tak aj v zime kúsok letnej grilovačkovej chuti.

Rovnako ho môžete použiť aj ako gril na balkón - keďže nevylučuje žiadny dym, takáto grilovačka nebude vadiť ani susedom. Navyše nemusíte dlho čakať na rozhorúčenie. Elektrický gril je pripravený na grilovačku takmer okamžite vďaka elektrickej špirále, ktorá sa skrýva pod roštom alebo teflónovou doskou. Preto by mala byť výkonná, kvalitná a ľahko udržiavateľná. 

Na elektrickom grile pripravíte okrem klasických grilovačkových špecialít aj raclette alebo fondue. Nevýhodou je len to, že ste obmedzovaní elektrickým prúdom (teda musíte hľadať zásuvku) a prichádzate o typickú vôňu ohňa, ktorá nechýba pri ostatných typoch grilov.

Elektrický gril do kuchyne

Kvalitný elektrický gril by mal mať:

  • kvalitný nepriľnavý povrch
  • možnosť nastavenia teploty ohrevu
  • nastaviteľnú misku na odkvapkávanie prebytočného tuku
  • svetelnú signalizáciu ohrevu a správnej teploty

Výhody elektrického grilu

  • ľahká manipulácia, prenosnosť a údržba
  • jednoduchá regulácia teploty
  • možnosť grilovať celoročne, prípadne v interiéri, či na balkóne
  • zdravý spôsob grilovania bez škodlivín
  • netreba dokupovať uhlie, lávové kamene, či plynovú bombu

Nevýhody elektrického grilu

  • nutný prívod elektriny
  • nižšia intenzita teploty grilu, hrubšie plátky mäsa teda budete grilovať dlhšie
  • vyššia cena
  • pri grilovaní na elektrine chýba typická vôňa a chuť jedla grilovaného na ohni
Elektrický gril

Gril na drevené uhlie: klasika preverená rokmi

Gril na drevené uhlie sa hodí na záhradu či veľkú terasu a je to najpredávanejší typ grilov. Tieto záhradné grily sú variabilné, cenovo dostupné a ľahko ovládateľné. Ak chcete jedlo s vôňou ohňa a posedenie s priateľmi pri fascinujúcom ohni - zvoľte gril na drevené uhlie. Brikety alebo drevené uhlie je potrebné trpezlivo rozhorúčiť a preto je grilovačka na tomto type grilu trošku zdĺhavejšia. Na rozpálenie grilu treba myslieť v dostatočnom časovom predstihu.

Ak však milujete typickú vôňu ohňa, nevadí vám dlhší spôsob prípravy a radi sa hráte na krotiteľa ohňa, tento typ grilu bude pre vás jasná voľba. Zvoľte si taký, pri ktorom sa dá regulovať intenzita ohňa - znížite tak riziko pripálenia jedla.

Taktiež si treba dať pozor na tuk kvapkajúci z jedla, čo spôsobuje uvoľňovanie škodlivých látok. Vhodným doplnkom týchto typov grilov sú kolieska na jednoduché presúvanie podľa potreby a odkladacie plochy, napríklad na koreniny, či misky.

Existujú grily, ktoré majú vymeniteľné vnútro - miesto typickej mriežky môžete grilovať hamburgery na liatinovom rošte, pripravovať ázijské špeciality vo woku alebo omeletu na panvici. A to všetko v jednom rozohriatom grile. Správne grilovanie by malo mať tú správnu teplotu, tú si môžete skontrolovať na teplomeri, ktorý je súčasťou grilov.

Gril na drevené uhlie

Čo by mal mať gril na drevené uhlie?

  • vzduchové otvory na ovládanie prívodu vzduchu

  • výškovo nastaviteľný rošt

  • držadlá z nepálivého materiálu

  • ľahko odnímateľnú nádobu na popol

  • veko na priklopenie s teplomerom

Gril na drevené uhlie

Výhody grilu na drevené uhlie

  • dostupná cena
  • ľahko prenosný a skladovateľný
  • nezameniteľná typická grilovačková atmosféra a chuť jedla
  • veľký výber

Nevýhody grilu na drevené uhlie

  • príprava grilu na samotné grilovanie je časovo náročnejšia
  • pri lacnejších typoch nie je možnosť regulovať intenzitu ohňa
  • náročnejšia údržba (vynášanie popola, čistenie roštu od jedla)
  • treba rátať s popolom a lietajúcimi iskričkami

Elektrický gril alebo radšej na drevené uhlie? Pozrite si výsledky nášho testu. 

Pohodlné grilovanie na plyne

Grily na plyn možno poznáte z cestopisných filmov, často sa tento typ grilu používa na prípravu jedla na cestách a býva súčasťou turistickej výbavy. Rovnako k týmto typom grilov patria aj grily s tromi a viac horákmi. 

Grilovačka na plynovom grile je veľmi komfortná, stačí stlačiť tlačidlo a počkať pár minút na rozpálenie grilu. Veľkej obľube sa tešia grily s lávovými kameňmi, ktoré sa ukladajú na dno grilu a sú zahrievané plynovým horákom. Vďaka pórom ľahko nasávajú kvapkajúci tuk a grilovanie tak prebieha bez škodlivého spaľovania tuku a dymenia.

Ak máte záhradu alebo terasu, máte radi komfort pri grilovaní a neradi čakáte, vyberte si plynový gril. Jediné, čo na prevádzku potrebujete, je prívod plynu, napr. z propán butánovej fľaše. Teplotu ohrevu si môžete plynulo regulovať, vďaka čomu je vhodný aj pre menej skúsených grilmajstrov. Výhodou je bočný plynový varič, ktorý využijete na prípravu omáčok, polievok, ale i na prihriatie hotového jedla.

Ak máte radi rôzne vychytávky, poobzerajte sa po grile s funkciou Aromaz - ide o prídavné misky, do ktorých nalejete aromatickú tekutinu (zmes byliniek, pivo, víno…), pri grilovaní pokrm túto arómu nasáva a chuť jedla sa posúva na inú úroveň.

Plynový gril

Ako vyberať gril na plyn?

  • Dostatočný výkon - čím vyšší výkon, tým rýchlejšie rozohriatie grilu a tiež príprava pokrmov, ale samozrejme treba rátať i s vyššou spotrebou plynu. Pre štvorčlennú domácnosť bude postačovať gril s výkonom 6 - 10 kW, ak však plánujete grilovačky pre viac ľudí, voľte gril s výkonom vyšším ako 10 kW.
  • Grilovacia plocha - čím väčšia, tým pohodlnejšia na prípravu aj pre väčší počet ľudí. Grilovacia plocha do 2100 cm² je vhodná na prípravu grilovaných špecialít až pre 10 ľudí, ak chcete grilovať pre viac ľudí, vyberajte väčšiu grilovaciu plochu.

Výhody plynového grilu

  • rýchle rozohriatie grilovacej plochy a jednoduchá regulácia výkonu ohňa
  • piezoelektrické zapaľovanie - zapaľovanie iskrou bez nutného použitia zapaľovača
  • jednoduchá údržba
  • komfort pri grilovaní - nezanecháva popol a neodletujú iskry
  • check-circle
    dlhé grilovanie bez potreby prikladania

Nevýhody plynového grilu

  • vyššia počiatočná investícia (v porovnaní s grilom na drevené uhlie)
  • chýba manipulácia s ohňom
  • ťažšia konštrukcia ako pri inom type grilu
Gril na plyn

Pre nerozhodných - hybridný gril

Ak stále váhate, ktorý z grilov bude pre vás ten pravý, možno vám padne do oka tzv. hybridný gril. Ten kombinuje výhody plynového grilu a grilu na drevené uhlie. Takže ak máte radi rýchlosť a jednoduchosť pri grilovaní, ale zároveň nechcete prísť o nezameniteľnú vôňu dreva, zvoľte tento typ grilu. Prepnutie paliva netrvá ani minútu.

Nezabudnite na príslušenstvo

Nie sú len efektným doplnkom, ale hlavne praktickou súčasťou grilovania. Na prípravu jedla voľte kvalitné náradie z nehrdzavejúcej ocele, súčasťou by mali byť obracačky, kliešte, špízy, súpravy na ryby, či lisy na hamburgery. Pri elektrických griloch však používajte drevené náradie.

Nemali by ste zabúdať ani na náradie na ľahšiu údržbu grilu. Hodiť sa bude i komínový podpaľovač, pomocou ktorého si uľahčíte prácu pri rozpálení grilu na drevené uhlie. Hodiť sa bude aj prídavný grilovací rošt s nožičkami, rôzne podpaľovače a na zimné uskladnenie hlavne kryt na gril.

Kryt na gril

Údržba je dôležitá

Mäso by vždy malo ísť na dobre rozpálený rošt potretý olejom, aby sa neprilepilo. Dbajte na čistotu po grilovaní - pohodlnejšie sa griluje na čistom rošte, myslite na to po každej grilovačke. Po vyčistení by ste mali natrieť rošt jedlým olejom - chránite ho tak pred hrdzavením. Zvyšky jedla a popola sa lepšie odstraňujú, ak je gril ešte trochu teplý. Po vychladnutí stvrdnú a môžu sa prilepiť, preto ich opatrne odstráňte oceľovou kefou ešte za tepla.

Na vyčistenie plynových horákov používajte jemnú kefku, aby ste nepoškriabali povrch. Ak máte poklop, naučte sa ho používať nielen ako ochranu pred dažďom. Pri grilovaní so sklopeným poklopom a otvorenými prieduchmi jedlu zabezpečíte rovnomernú cirkuláciu vzduchu, vďaka čomu sa jedlo prepečie zo všetkých strán. Preto môžete na grile pripravovať aj hrubšie kusy mäsa, dokonca i celé kurča a vyhnete sa tak pripáleniu.

Skvelým pomocníkom je aj teplomer - pre rôzne typy jedla je vhodná iná teplota, preto ak chcete priateľom podávať geniálny stejk alebo šťavnatý burger, naučte sa využívať tú správnu teplotu. 

Hlavne, nech je grilovačka zábavou

Grilovanie, pohoda, dobré jedlo a priatelia - tieto veci jednoducho patria k sebe. Či už sa pri kúpe rozhodnete pre elektrický, plynový, hybridný alebo klasický gril na drevené uhlie, užívajte si tú pravú grilovačkovú atmosféru v kruhu svojich priateľov.

Vyberáme gril: Ktorý je ten pravý pre vás?
Ohodnoťte túto stránku.

O autorovi

Michaela Struhárová
 

Mi​ška je cestovateľka a obsahová marketérka na voľnej nohe. Úspešne ​sa stará o niekoľko webov, ako napr. cestovanie.sme.sk či jaspis.sk​.

Pre svoj aktívny životný štýl potrebuje mať neustále dobité baterky, preto sa najviac venuje recenziám výživových doplnkov. Recenziami spotrebičov zase pomáha nielen ženám vybrať si šikovných pomocníkov do domácnosti a ušetriť čas strávený varením a upratovaním.
​​O Miške sa môžete viac dozvedieť na jej blogu Struharova.com alebo Facebooku 

Viac článkov od tohto autora